Bohyšku, neboli hostu máte určitě na svých zahrádkách. Bohyšky pokrývají ve většině případů zahrádku tam, kde potřebujeme pokrýt půdu. Bohyšek známé několik druhů.
Já je nikdy na zahrádku nesadila, až do chvíle, kdy jsem zjistila, že jsou jedlé, nejen listy, ale i květy.
Sem tam musím ukecat kamarádku, aby se se mnou podělila 🤭, neb na zahrádce ji moc nemám.
Dnes se mi podařil úlovek u kamarádky Janky 😍, a tak jsem dala listy fermentovat do solného nálevu.
Hostu používáme v kuchyni jen, když je mladá. Nejlépe, když má listy ještě zavinuté, tehdy je totiž nejkřehčí. Později ji už nepoužívám.
Můžeme ji fermentovat v solném nálevu, ale i v kimchi, restovat se zeleninou, ale i obalit v těstíčku, usmažit a podávat jako v Japonsku se sójovou omáčkou a zázvorem. Hosta je totiž v Japonsku oblíbená.
Odtud také pramení můj objev jedlé hosty.
Vždy užívejte v kuchyni jen rostliny, které znáte a poznáte s jistotou.