Jarní nádech pomalounku otevírá první květy.
Ještě než vyraší první listy, ozdobí větve magnólie květy. Nejen, že jsou nádherné, ale jsou i léčivé a chutné k jídlu. Každý druh magnólie má svou specifickou chuť. Nejen, že ji můžete pojídat zasyrova, nasušit a uvařit čaj proti úzkosti, ale i naložit do solného nálevu a zfermentovat. Naložená se hodí krásně ke všem rýžovým pokrmům. Její chuť se krásně snoubí např. se sushi.
Dalším překrásným květem je květ javorový. Přiznám se, že tyto květy mi přirostly k srdci . Nikdy jsem si v době květenství nevšimla takového množství javorových stromů poblíž našeho domu. Květenství prostě vždy napoví.
Můžete je usmažit v těstíčku, ale i jíst jen zasyrova, nebo opět fermentací si tento květ zpracovat. Vyzkoušejte. Chuť javorových květů chutná opravdu báječně. Dochucuji jimi a zdobím jogurty, polévky, chleby.
Nad naším domem vykvétá každoročně tato petrklíčová louka. V době největšího květenství to je nádherná podívaná.
Sbírám pokorně jen tolik, kolik je mi dovoleno. Sběr petrklíče mám vždy spojeno s naložením vína. Takový můj malý jarní rituál, neboť petrklíč je symbolem jara .
Stačí jen do bílého vína vložit květy petrklíče, trošku medu a 14 dní nechat macerovat. Každý den láhev protřepeme. Po 14 dnech scedíme a můžeme po štamprličce popíjet. Víno převezme esenci květů.
Jarní příroda je plná nádherné energie. Petrklíč ji dodá příjemný jarní nádech.