Recepty

Slunovratové kouzlení v kuchyni

Bylinková sezóna je v plném proudu. Vše roste takovou rychlostí, že zpracovat vše, je někdy nadlidský úkon.

To mi určitě mnohé (mnozí) z vás dáte za pravdu. I přesto si toto období snažím v kuchyni užít, a to nejen pro doplnění zásob na ochutnávkové kurzy, ale i pro svou spotřebu.

Bezové keře momentálně voní květenstvím. Společně s jahůdkami jsou sehranou dvojicí pro výrobu kvašené limonády. Pokud přidáte růži svraskalou, uslyšíte od všech, kteří ochutnají, slastné mňam.

Pokud si budete chtít uchovat bezovou vůní na déle, zkuste si třeba udělat bezový cukr, který pak už jen použijete v zimě místo klasického cukru do sušenek, či buchet.

Jak na něj?

Stačí otrhaná kvítka bezu bez stopek a dvojnásobné množství cukru. Polovinu květů rozmixujeme s cukrem, druhou polovinu květů přidáme a už jen sušíme v troubě při 50 stupních.

Jetel určitě znáte jako děti, které vysávaly z jednotlivých lístků květu sladký nektar. Jetelová polévka je teplou variantou využití jetele, který se v dávných dobách po usušení mlel a používal i jako mouka.

Nakvétají pomalu lípové květy, ale předtím si ještě zkuste užít lípových pupenů. Jsou krásně křehké, připomenou vám oříšky a určitě vás překvapí.

Růže jsou ozdobou celé zahrádky, ale i kuchyně. Růže se hodí nejen do kuchyně sladké, ale i slané. Zkuste růžové pesto s rukolou.

V tomto případě je použita růže Cardinal de Richelieu, která je nejen krásně voňavá, ale svou barvou v pestu výrazná.

Vždyť je důležité jíst i očima 🙂

Krásné kopretinové dny ♥

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *