Bylinky Recepty

Červený jeřáb

Letos se mu daří. Stromy jsou obsypány a já jsem nadšená.


V přírodě můžete najít spíše jeřáb ptačí, než sladkoplodÿ, ale u nás jsem s velkým nadšením na sladkoplodý narazila. Poznáte ho podle ozubených lístků do poloviny.

Jeřáb vyniká svou chutí, ve které se snoubí sladkost, hořkost ale i kyselost. Plody musí vždy projít varem.

Každoročně si plody suším nejen pro vykuřování, ale i na čaj. Mám ho moc ráda. Připravují ho varem plodů buď sušených nebo čerstvých. Vařím si ho nejen pro velky podíl vitamínů C, ale i pro jeho skvělé účinky na hlasivky.

Sezóna divokých plodů je v plném proudu, a tak zpracovávám na přednášky, workshopy. Chystám jak sladkou tak slanou variantu plodů.

Má nejbližší přednáška s ochutnávkou, kde mě můžete potkat bude na Festivalu aromaterapie v Brně 18.9. 2022 a poté na mém fermentačním workshopu dne 8.10.2022 ve Frýdlantě n.O., na kterém mám stále volná místa.

Ale než dorazíte někdy na můj kurz, o jeden recept se s vámi podělím, a sice na „Jeřabinky ve víně „

1kg jeřabin
500g cukru třtinového,
120ml vody
120ml červeného vína
1 celá skořice
rum.

Do hrnce dáme jeřabiny, vodu, cukr, skořici a povaříme asi 10-15 min, vlejeme víno a opět zahřejeme téměř k varu, ale už nevaříme. Horké nalejeme do skleniček, přidáme lžíci rumu, zavíčkujeme. Konzumujeme po 3-5 týdnech, až se jeřabiny trochu odleží. Já uchovávám v lednici.

Krásný den s červenou jeřabinkou 😍

P.s. Také si můžete navléknout korálky, které slouží jako ochrana 😍

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *