Kvetoucí rostlina babiččiných zahrádek, která je nejen okrásná, ale i léčivá.
Své místo si našla i v mé bylinkové zahrádce.
Oblíbila jsem si ji natolik, že jsem ji postupem času věnovala stále větší a větší prostor. Dnes má v mé zahrádce stále rozšiřující záhon 🙂
Většina lidí ji zná jen jako okrasnou rostlinu, my už víme, že je i jedlá. Tato květina je hodně oblíbená obzvlášt v asijské kuchyni, ale věřím, že si své místo najde i ve vaší bylinkové kuchyni.
V té mé už místečko má.
Denivky se rozlišují barvou, a tak i chuť je u každé malinko odlišná.
Má zahrádka se pyšní denivkou s oranžovým a žlutým květem. Obě jsou lehce nasládlé, žlutá je snad jen více voňavější.
Rozkvetlá denivka je krásnou ozdobou na talíři.
Tato nádherná květina je využitelná v kuchyni celá. Využívá se nejen květ, ale i poupata, hlízy a mladé listy. Listy se dají nakrájet do salátů, z květů si můžete udělat vynikající studený macerát, nebo jen ponechat jako ozdobu. V případě macerátu stačí jen natrhat květy a společně s medem, popřípadě s jakýmkoliv ovocem chvíli macerovat ve vodě. Chutě se krásně propojí.
Brzy zjara, vyhlížím nedočkavě první jarní mladé výhonky a listy, které využívám nejen do salátů, ale i do smoothie. Nejvíc se ale těším na květenství.
Kvete od června. Květ vydrží jen jeden den, ráno krásně rozkvete a k večeru uvadá.
V kuchyni poupata denivek restuji krátce se zeleninou.
Pokud budete chtít využít sílu této krásné květiny, pak je nejlepší způsob zpracování za syrova, neboť denivka obsahuje krom jiného i vitamín C.
Zkuste přidat rozkvetlé květy ( po vyjmutí pestíku) po lístečku do salátu z divokých bylin, zakápněte olejem, citrónem a medem. Budete mít nejen barevný, ale i chutný salát.
Denivka je opravdu nenáročná květina, která se vám bude na záhoně sama množit a rychle rozrůstat. Pokud ji ponecháte prostor, poděkuje vám a každé ráno vás přivítá novým květenstvím.
Hezký den z Chaloupky za šípkovým keřem ♥