Příchod jara s sebou přináší vlnu jarní energie, první divoké bylinky a s nimi přísun vitamínů, minerálů a tolik potřebného chlorofylu. Po dlouhé zimě jsou tyto rostlinky pro naše těla balzámem na duši.
Já osobně jaro miluju nejvíc. Možná to bude tím, že přichází po zimě, kdy máme největší nedostatek čerstvé zeleniny, čerstvého ovoce.
Neumíte vařit, použít divoký plevel v kuchyni? Nevadí, stačí si natrhat v jarní přírodě první výhonky a prostě jen ozdobit chléb.
Prvně nacházím na mém kompostu ptačinec. Pro mě je ptačinec poslem jara. V mokrém prostředí vytváří hustý koberec. Jeho chuť je v tomhle brzkém, ještě chladivém období nejlepší, neboť má hodně vláhy. Mladé výhonky jsou křehké plné šťávy s jemnou hráškovou chutí. Ptačinec vyžívám nejen na chlebík, ale i do salátů.
Na jarní zahradě toho najdete hodně. Jen se stačí porozhlédnout.
V trávníku brzy vykvétají sedmikrásky, v lese vyraší bukové klíčky, na stromech javoru vykvétají úžasné javorové květy, v zapomenutém koutku zahrady vyrůstá kopřiva, bršlice, v trávníku popenec, pampeliška, svízel, řebříček, na stromě se objevují první smrkové jemné výhonky a v záhoně vykvete zapomenutá ředkvička, či hořčice. I tyto květy jsou vynikající k jídlu a parádně vám ozdobí chléb. Získáte tím nejen spoustu jarních vitamínů, ale váš chlebík zkrásní 🙂
Po dlouhé zimě si sběrem vyčistíte mysl a rozhýbete tělo. Jarní bylinky vám nabudí krásně jarní očistu a povzbudí játra.
Když se objeví lipová poupata, natrhám je těsně před rozkvětem.
A co nepoužiju na chleba, to skončí v limonádě. Ale to až příště. ♥
Vždy sbírejte byliny s respektem k přírodě ♥
„Při každé procházce přírodou člověk obdrží mnohem víc, než hledá.“