Recepty

Lípová poupata

Lípa – strom neskutečné vůně.

Ulici vedle našeho domu lemuje stará lípová alej. Po celou dobu květenství se line nejen nádherná vůně, ale již z dálky je slyšet melodické bzučení čmeláků a včel.

V korunách stromů láká ke sběru svou krásnou písní pobrukující bohyně Freya, bohyně lásky a míru nejen včelky, ale všechny, kteří její vůní neodolají

Lípa symbolizuje nejen ochranu domu a rodiny, ale je to přátelský strom, pod kterým lidé vždy na návsi sedávali. Když si pod ní sednete, ráda vás vyslechne. A pokud si budete chtít něco vyrobit, je krásně měkká a poddajná, vhodná k různým vyřezávaným kouskům.

Využití lípy

Lípová poupata nerozvinutých květů jsou sladká a dají se jíst za syrova buď na chlebu, nebo v medu. Plody můžete upražit na lahodnou lípovou kávu. Květem lípy ochutit mléko, nebo uvařit společně s bezem léčivý čaj na nachlazení a pocení, a mladými lístky na jaře obohatit salát.

Můžete si vyrobit :

  • lípové víno – květy lípy macerujeme v suchém vínu tak 2 – 3 týdny
  • lípový sirup – květy lípy svaříme s citrónem a necháme macerovat do druhého dne, přecedíme, dochutíme cukrem, opět přivedeme k varu
  • lípovou limonádu
  • lípový med

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *