Rozmixováním bylin v oleji obohatíme bylinkovou kuchyň. Bylinky v oleji rozvinou svou vůní, a přitom krásně zakonzervují. V zimě se pak po otevření skleničky line kuchyní vůně jara, léta či podzimu.
Osobně si dělávám pesto z různých druhů bylinek, ale nejraději mám rukolové s růží. Snad proto, že růže jsou mou velkou láskou a na zahrádce jich mám několik. Zamilovala jsem si růže historické, které voní krátce, ale intenzívně.
V tomto pestu se mi osvědčila obzvlášť královna růží – růže Cardinal de Richelieu. Její vůně dodává rukole kontrast a obě chutě k sobě krásně ladí nejen barevně, ale i chuťově.
Doba česnáčku lékařského přichází těsně po odkvětu medvědího česneku. Je to bylinka hodně opomíjená, neb ji zastíňuje již zmiňovaný česnek medvědí s intenzívnější vůní a chutí. Pesto z česnáčku je jemnější, pro mě však moc lahodné. Pokud se na kompostu zadaří ptačinci, přidám ho taktéž.
Možností a kombinací je spousta. Příroda nabízí spoustu variací. Kopřivové s medvědím česnekem, s bršlicí, lichořeřišnicové, pesto z mrkvové natě, či z natě ředkviček s polníčkem, libečkové s petrželí, bazalkové s hluchavkou, špenátové atd. atd.
Pozdní léto na zahrádce s sebou nese zralost domácích rajčat. Pesto ze sušených rajčat u nás vítězí. Chuť domácích rajčat v pestu je nezaměnitelná.
I když máme zahrádku malou, snažím se zpracovat vše, co mi nabízí.
Možností zpracování je mnoho. Tohle je jen jedna z dalších ♥