
S podzimem dozrávají pro mě nejkrásnější plody, a tím jsou šípky. Už naše babičky z nich vařívaly čaj.
Bylinář Pavel Váňa nám vždy říkal, že nejlepší čaj je výluh zastudena. Šípky rozdrtíte a necháte přes noc ve studené vodě. Ráno mírně zahřejete, scedíte a popíjíte.
Abych předešla ztrátě vitamínu C i při výrobě marmelády, zpracovávám šípky zastudena. Měkké šípky rozmixuji, přepasíruju a získané pyré smíchám s medem v poměru 2:1 ( pyré : med) Je to sice piplačka, ale výsledek stojí zato 🙂
Šípky nám krásně obohatí náš stůl, ať už ve formě marmelády, čaje, ale i likéru.
Jak na něj?
Šípky očistíme, rozdrtíme a necháte louhovat v alkoholu tak cca měsíc. Můžete přidat koření ( skořici, badyán, pomer. kůru )a dosladíte medem. Po měsíci scedíte a necháte tak 14 dnů až měsíc ještě uzrát. Pak si už jen pochutnáváte 🙂
