Kamarádka měla letos bohatou úrodu dýní hokaido, a proto se ráda podělila i se mnou 🙂
Dýni milujeme na všechny možné způsoby. Samozřejmě vaříme dýňovou polévku, pečenou dýni, dýňové noky, třeba jen orestované na másle s bylinkami a zasypané parmazánem, nebo dýni fermentovanou bu´d se zelím či jako kimchi.
Poslední dobou mě ale uchvátila i dýně nasladko, a to kandovaná.
Kandovanou dýni? Asi se divíte, ale věřte, že budete její chutí překvapení, tak jako já poprvé.

Recept :
Dýni nakrájíte na kostičky a vše zalejete vodou s citrónem tak, aby byla celá ponořená. Necháte 24 hodin stát na plotně.
Na 2. den vodu slijete a dýni zasypete cukrem s pomerančovou nebo ananasovou šťávou ( na 1 kg dýně 0,5 kg cukru), šťávu dáte dle chuti. Opět necháte stát alespoň 8 hodin
Po osmi hodinách získáte dýňový sirup, který slijete do láhví jako vedlejší produkt. V hrnci si ponecháte jen trošku sirupu, poněvadž je zapotřebí dýni uvařit, aby změkla, ale aby se nerozvařila.
Správně uvařenou dýni pak přecedíte, dáte do sušičky nebo trouby a usušíte. Dýně je hotová pokud nelepí. Suší se max. do 50 st.
Doufám, že vám bude chutnat ♥